Zou je een vetrijk dieet moeten volgen?

Tim Noakes is arts en hoogleraar medische bewegingswetenschappen. Hij legt uit waarom een vetrijk dieet wonderen kan doen voor je work-out.

Ik kreeg diabetes type 2 van wat ik dacht dat een gezond, high carb-dieet was. Ik sportte regelmatig – ik heb zeventig marathons gerend – en ik vermeed vet eten. Op een gegeven moment schreef ik zelfs een boek genaamd Lore of running waarin ik high carb-diëten promootte. Maar ik zat ernaast. Mijn alvleesklier was uitgeput en produceerde geen insuline meer. Nu maak ik me zorgen als ik naar de Marathon van Londen kijk.

Vet levert duurzame energie

De meeste mannen die zo’n zes uur aan het rennen zijn, zijn dik. Dat komt omdat ze veel koolhydraten eten en ze ervan uitgaan dat ze ze net zo goed kunnen verdragen als de dunne mannen die voorop lopen, terwijl ze insulineresistent zijn. Die groep zou sneller rennen, zich gezonder voelen en langer leven als ze op een vetrijk dieet over zou stappen. Er zijn maar weinig mensen die efficiënt koolhydraten kunnen verwerken – in plaats daarvan stimuleren koolhydraten bij de meesten de eetlust. In eerste instantie krijg je een energieboost ervan, daarna een dip. Vet daarentegen vult goed en levert duurzame energie.

Dunne, atletische mensen kunnen ook voordelen halen uit een vetrijk dieet. Nadat het Australische cricketteam in 2013 de Ashes series verloor, ging het team over op dit dieet. De spelers merkten dat ze zich beter konden concentreren en niet moe werden. Tijdens de volgende Ashes series drie maanden later, wonnen ze met 5-0.

Vet kauwen

Hoe ga je van een koolhydraatrijk dieet naar een vetrijk dieet? Als je veel overgewicht hebt, moet je de koolhydraten achterwege laten en je concentreren op goede vetten. Je lichaam is waarschijnlijk verslaafd aan suiker. In het begin voel je je misschien beroerd, maar op lange termijn zul je je een stuk beter voelen. Als je het idee hebt dat er vier of vijf kilo af mag, hoef je de koolhydraten niet compleet af te zweren, hoewel je suiker (ook honing) en kant-en-klaar producten beter aan de kant kunt schuiven. Probeer het bij zo’n tweehonderd gram koolhydraten per dag te houden (de meeste mensen eten gemiddeld driehonderd tot vierhonderd gram per dag), maar een keer per week pasta of pizza kan prima.

Ontbijt is enorm belangrijk

Vervang de koolhydraten met gezonde vetten van vis, macadamianoten, avocado, zuivel (inclusief boter, kaas en melk) en kokos- en olijfolie. Ontbijten is enorm van belang bij dit dieet. Het is de maaltijd waarbij mensen de meeste koolhydraten naar binnen werken. Eet in plaats van een paar boterhammen een vetrijk Engels ontbijt bestaande uit bacon, eieren, champignons, worstjes en tomaten, maar geen geroosterd brood. Qua groenten kun je je het beste focussen op groene bladgroenten in plaats van zetmeelrijke producten zoals aardappels. Deze veranderingen kunnen ervoor zorgen dat je work-outs in het begin wat minder goed verlopen. Maar na zo’n vier tot vijf weken zal het beter gaan dan toen je nog koolhydraatrijk at en daarnaast is je levensverwachting ook gegroeid.