Zink en fitness: wat je moet weten

Krachtsporters zouden per dag minstens 30 milligram zink binnen moet krijgen. Je kan zink binnen krijgen als losstaand supplement als onderdeel van je ZMA supplementen of via een multivitamine. Wanneer je een ZMA-supplement gaat nemen, dan moet je dat op een lege maag doen. Het liefst voor het slapen. Wil je je zinkinname via je voeding verhogen, raadpleeg dan het overzicht hieronder om meer zicht te krijgen op de beste zinkbronnen. Probeer dus tenminste 30 milligram zink per dag binnen via je voeding/supplementen te krijgen.

Zink neem je om twee reden

De beste volwaardige voedingsbronnen voor dit belangrijke bodybuildingmineraal. Bodybuilders en andere sporters hebben een hogere behoefte aan mineralen dan mensen die niet aan sport doen of zware arbeid verrichten. Daar zijn twee redenen voor:

1) Mineralen zijn van vitaal belang voor het ondersteunen van het herstel en bevordering van de gezondheid en dit is in het bijzonder het geval voor personen die door zware training hun lichaam intensief belasten.

2) Bij alle inspanning verliezen we via transpiratie ook meer mineralen, en bodybuilders zijn uiteraard bepaald niet blij met tekorten.

Vitaal belang

Zink is van vitaal belang voor het snel genezen van wonden en ter versterking van het immuunsysteem. En het bevordert tevens de aanmaak van bloedlichaampjes. Met andere woorden, het is een mineraal waar bodybuilders via hun voeding en suppletie extra op moeten letten. Zink zorgt ook nog eens voor een betere nachtrust en herstel na intensieve trainingen, het verbetert het vermogen van het lichaam om calorieën die je hebt geconsumeerd te verbranden in plaats van ze op te slaan als lichaamsvet .

Kijk hieronder voor voorbeelden van voeding waar zink in zit.

Zes rauwe oestersRundvlees (rib)LamslendeKrabbenpoten
Calorieën 43Calorieën 420Calorieën 551Calorieën 220
Zinkgehalte 33Zinkgehalte 25Zinkgehalte 17,5Zinkgehalte 17,2