Zoete aardappel: 1 voedingsmiddel op 5 manieren

Je krijgt nieuwe energie van deze vijf smakelijke en gezonden recepten. We laten je zien op welke vijf manieren je deze superfood in je maaltijden kunt verwerken.

Weetje: Een halve kop zoete aardappel bevat 385% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine A.

1. Maak een Spaetzle


Mix 1 kop geraspte zoete aardappel, 1 eetlepel koud water, ¼ kop eiwitpoeder en snufjes zout en nootmuskaat gedurende 90 seconden. Druk met een spatel het mengsel door een grove zeef en doe het in een grote pan met ruim kokend water. Ongeveer 10 seconden in het kokende water laten, daarna afgieten en uitlekken. Bak de spaetzle op een koekenpan tot ze licht bruin is. Voeg gehakte salie, spinazie en kippenbouillon toe. Koken tot de bouillon dik wordt. Opdienen in een schaal.

2. Maak er chips van in de magnetron


Vet een bord licht in met olijfolie en sprenkel er een snufje Old Bay kruidenmix overheen. Schil 180 gram zoete aardappel, en snijd die in schijfjes van 3 mm dik met een draadsnijder. Leg een enkele laag van schijfjes op het bord. Sprenkel er weer wat Old Bay over en zet ze in de magnetron, 1 minuut op de hoogste stand. Keer de schijfjes en dan weer 1 minuut op de hoogste stand. Herhaal dit voor de rest van de schijfjes.

3. Maak er puree van


Schil een zoete aardappel en rasp die op een rasp met grote gaten. Leg de aardappel op een bord en voeg er 2 eetlepels water aan toe. Op smaak brengen met 1/8 theelepel gemalen nootmuskaat, zout en peper. Afdekken met vet bakpapier. In de magnetron tot het zacht is, ongeveer 5 minuten. Serveren met eiwit.

4. Grillen die handel


De gril op hoog voorverwarmen. Snijd een zoete aardappel in schijfjes van ruim 1 centimeter dik. Leg ze op de gril, vet ze licht in met olijfolie, en breng ze op smaak met peper en zout. Gril 2 minuten per kant. Meng ½ eetlepel kokosnectar met een ½ theelepel fijngehakte rode peper. Sprenkel over de schijfjes. Aftoppen met 1 eetlepel magere Griekse yoghurt en 3 theelepels pompoenzaadjes.

5. Maak er een truffel van


Leg een ½ kop geraspte zoete aardappel in een schaal en zet die 2-3 minuten in de magnetron. Voeg er 2½ theelepel cacaopoeder, 2 porties Luo Han Guo-poeder, zout en ½ theelepel kokosolie aan toe. Roeren en daarna 4 minuten in de vriezer zetten. Leg 2¼ theelepel geraspte kokosnoot en ½ theelepel erythritol in een schaal. Vorm van het aardappelmengsel 2 ballen, leg beide ballen in de schaal en bedek ze geheel met het mengsel.