Trainen tijdens een hittegolf? Let hier op!

Trainen tijdens een hittegolf zitten weinig mensen op te wachten. Het is de hele week al heel warm en vandaag kan het maar liefst 36 graden worden. De hitte mag je gains natuurlijk niet in de weg staan, maar hoe kun je nou veilig trainen met deze extreme hitte? We vertellen je waar je op moet letten geven je een aantal (trainings)tips.

Trainen tijdens een hittegolf? Lees dit ff!

Wanneer je buiten gaat trainen is wind een belangrijke factor of je lichaam in staat is om goed af te koelen. Wind zorgt namelijk voor de verdamping van je zweet. Natuurlijk is genoeg water drinken ook heel belangrijk. Je kunt buiten beter niet sporten als er spraken is van de volgende punten:

  • Als het in de zon meer dan 28 graden is (hieronder nader toegelicht)
  • Als het in de schaduw meer dan 30 graden is

Wanneer je van plan bent om intensief te sporten, moet je opletten wanneer de temperatuur boven de 28 graden komt. Vanaf dit moment kan het namelijk voor iedereen gevaarlijk worden. Ongetrainde mensen kunnen al bij 25 graden tegen problemen aanlopen. Oververhitting kan een aantal vervelende gevolgen hebben.

We hebben er een aantal voor je op een rij gezet:

1. Hittekrampen

Mensen die veel zweten hebben sneller last van hittekrampen. Kramp wordt namelijk ontstaan wanneer je een tekort aan mineralen en vocht hebt. Hittekrampen kunnen in je armen, buik, rug en benen voorkomen.

Hoe kun je hittekrampen voorkomen?

Het is belangrijk om altijd goed gehydrateerd te blijven. Let er ook op om extra natrium naar binnen te werken. Dit kun je doen door iets meer zout op je eten te doen.

2. Hitteberoerte

Wanneer iemand een hitteberoerte heeft stijgt zijn of haar lichaamstemperatuur boven de 40 graden. Wanneer dit voorkomt moet je snel handelen. Je kunt bijvoorbeeld in een coma raken. Koel zo snel mogelijk af door bijvoorbeeld in een bad met ijskoud water te liggen.

3. Warmtestuwing

Als je niet goed gehydrateerd bent, kan er warmtestuwing ontstaan. Dit komt omdat je bloedvatenstelsel dan niet meer goed kan werken. Veel zweten zorgt voor het verliezen van vocht. Een lager bloedvolume is hier een gevolg van. Bij een warmtestuwing werkt de temperatuurregeling van het lichaam nog wel. Het lichaam kan alleen niet meer genoeg warmte afgeven omdat er niet genoeg bloed over is om warmte naar je huid te sturen. Ongetrainde mensen hebben sneller last van warmtestuwing

Hoe kun je oververhitting tegengaan?

Trainen tijdens een hittegolf kan dus voor oververhitting zorgen. Nu dat we alle gevolgen van oververhitting hebben behandeld, leggen we uit hoe je oververhitting helemaal kunt vermijden.

1. Drink met heet weer voldoende!

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen. Drink voldoende tijdens het sporten in heet weer. Een persoon met het gewicht tussen de 50 en 75 kg kan namelijk tot wel 2 liter vocht per uur verliezen. Dit vocht verlies je met name doordat je in hitte meer gaat zweten. Wanneer je veel drinkt, kun je tot wel 15 liter zweet verliezen.

2. Ga in de ochtend of avond trainen

Als je sportschool 24 uur per dag open is, kun je zelfs overwegen om in de nacht te trainen. In de middag, tussen twaalf en vier uur, is het het heetst. Na of voor deze tijden is het wat koeler. Train dus buiten deze uren om.

3. Hartslagmeter

Wanneer je gaat trainen tijdens een hittegolf is het verstandig om je hartslag goed in de gaten te houden. Je hart zal sneller tekeer gaan met extreme temperaturen. Dit komt onder andere door de temperatuur maar ook door de luchtvochtigheid.

4. Let op je kleding

Vooral wanneer je buiten gaat trainen raden we je aan zo min mogelijk kleding te dragen. Kleding zorgt er namelijk voor dat je lichaam nog sneller opwarmt. Let trouwens ook op de kleur van je kleding. Lichte kleuren zullen een groot deel van de zon en warmte reflecteren. Smeer jezelf wel goed in met zonnebrand wanneer je naar buiten gaat om te trainen!

5. Pas je trainingsschema aan

Wees tijdens extreme hitte een beetje lief voor jezelf door je trainingsschema aan te passen. Trainen tijdens een hittegolf heeft veel invloed op je sportprestaties omdat dehydratie veel invloed heeft op je uithoudingsvermogen, spierkracht. Ga dus niet te hard! Bouw langzaam op zodat je lichaam aan de hitte kan wennen. Je kunt bijvoorbeeld aan het einde van de zomer beter tegen de hitte dan in het begin.

6. Luister naar je lichaam

Wat misschien wel het belangrijkste is: luister naar je lichaam. Trainen tijdens een hittegolf heeft voor iedereen andere gevolgen. Gebruik je boeren verstand en luister naar je lichaam!