Top 10 beste supplementen voor vetverlies en energie

Als je training en voeding op orde zijn, kan de toevoeging van een vet verbrandend supplement je met droog worden een aardig zetje in de rug geven. Genoeg reden om een top 10 beste supplementen voor vetverlies en energie te maken. De supplementen staan in willekeurige volgorde.

10. Alfa-liponzuur (ALA)

Deze krachtige antioxidant verbteret de spieropname van glucose en creatine en stimuleert mogelijk zelfs duurprestaties. ALA is een ingredient in sommige vetverbrandende producten omdat het de hoeveelheid insuline die na consumptie van koolhydraten wordt afgegeven vermindert, de vetverbranding vergroot en hongergevoel vermindert.

Dosering: voor vetverlies en als antioxidant neem je dagelijks voor de maaltijden in verdeelde doseringen 300 tot 600mg. Om de opname van creatine te vergroten, neem je 500 tot 600 mg met tot 3 tot 5 gram creatine na de training.

9. Beta-Fenyl-Ethylamine (PEA)

Ook bekend als fenylethylamine (PEA). Deze van nature voorkomende metaboliet van het aminozuur fenylalanine is een belangrijke transmitter in het lichaam die de neurotransmissie verbetert. Het stimuleert de vetverbranding door de afgifte van norepinefrine te stimuleren, vermindert de pijnsenstatie en zorgt ook voor een euforisch gevoel (waardoor bodybuilders een calorie- en koolhydraatarm dieet beter kunnen tolereren) door de afgifte van dopamine en serotonine in de hersens te stimuleren.

Dosering: 1 tot 2 keer per dag 100 tot 500mg.

8. Cafeïne

Cafeïne werkt niet alleen als een stimulant maar is een effectieve vetverbrander omdat het in staat is de vetafgifte uit de vetcellen te vergroten. Onderzoek toont aand at het de spierkracht en explosiviteit direct vergroot als het een uur voor de training wordt ingenomen. Terwijl de medische wereld waarschuwde voor de gezondheidsrisico’s van Cafeïne, tonen nieuwe onderzoeken aand at het mogelijk verschillende ziektes kan helpen voorkomen, zoals neurodegeneratieve aandoeningen en hart- en vaatziektes.

Dosering: Een complete tolerantie voor cafeïne treedt al op bij een dosering van slechts 300 mg per dag (Bell & McLellan, 2002). Een dosering van 100 tot 200 milligram cafeïne voor je training is voldoende.

7. Capsaïcine

Dit is de chemische stof in chilipepers die ze zo pittig maakt. Het stimuleert het vetverlies door de stofwisseling op te jagen dankzij het vermogen de spiegels van het neurohormoon norepinefrine omhoog te brengen. Het verbetert de vetverbranding als het een uur voor aerobe inspanningen wordt ingenomen en kan ook het hongergevoel doen afnemen.

Dosering: een kwart theelepel gemalen rode peper of cayenne 30 minuten voor je training is voldoende.

6. Carnitine

Carnitine helpt het transport van vet tot in de machinerie van de spiercellen waar het wordt verbrand voor brandstofdoeleinden. Onderzoek toont aan dat het de vetverbranding verbetert tijdens de training en een koolhydraatarm dieet. Carnintine blijkt ook het spierherstel na zware gewichttraining te verbeteren en het aantal testosteronreceptoren in de spiercellen te vergroten. Om zo de groei te ondersteunen.

Dosering: neem 1000 tot 2000 milligram bij het ontbijt. Bij de maaltijden voor en na de training en de maaltijd voor het slapen gaan in de vorm van L-carnitine, Acetyl-L-carnitine of L-carnitine-L-tartraat.

LEES OOK10 beste supplementen voor maximale kracht en massa

5. Forskoline

Dit is de actieve stof in het kruid coleus forskohlii, lid van de mint familie. Forskoline verbetert het vetverlies door het enzym adenylaat cyclase te activeren. Dit is ook betrokken bij de testosteronproductie. Een onderzoek toont aan dat mannen met overgewicht die 12 weken forskoline namen, aanzienlijk meer lichaamsvet verloren en hogere testosteronspiegels hadden dan een placebogroep.

Dosering: neem twee tot drie keer per dag voor de maaltijd een coleus forskohlii supplement dat is gestandaardiseerd op 20 tot 50 milligram forskoline.

4. Groene thee extract

Groene thee bevat cafeïne en stoffen die men catechinen noemt, waaronder epigallocatechine gallaat (EGCG). Dit is de belangrijkste catechine die verantwoordelijk is voor de thermogene effecten van groene thee. Thermogene voeding is elk type voedsel dat je lichaam veel energie kost om te verteren. Groene thee helpt ook de kans op ontstaan van bepaalde vormen van kanker beperken en verschaf talrijke andere gezondheidsvoordelen waaronder betere genezing van gewrichten.

Dosering: het is een goed idee om groene thee te gaan drinken, maar je zou daarnaast toch drie keer per dag voor de maaltijd ongeveer 500 mg groene thee extract moeten nemen dat is gestandaardiseerd op EGCG. Het extract is effectiever in kleinere doseringen en onderzoek toont aan dat de catechinen uit groene thee extract beter worden opgenomen door het lichaam dan uit de thee.

3. Guarana

Een bron van cafeïne en de krachtige luchtwegverwijder en ontstekingsremmer theophylline. Dit kruid kan het vetverlies helpen, verbetert de mentale alertheid en de stemming. Daarbij verbetert het de longfuncties en stimuleert het prestatievermogen.

Dosering: 200 tot 600 milligram indien nodig voor energie of meer mentale alertheid.

2. Tyrosine

Dit aminozuur wordt door het lichaam gebruikt om een aantal belangrijke hormonen en neurotransmitters te maken, waaronder norepinefrine (NE), dopamine en de schildklierhormonen om het vetverlies en de mentale alertheid te verbeteren. Onderzoek met mensen bevestigt dat tyrosine de NE-spiegels verhoogt en zo de stofwisseling en vetverbranding vergroot. De verbeterde NE-spiegels hebben ook een directe invloed op de eetlustcontrole in de hersens.

Dosering: twee keer per dag 500 tot 1000 milligram. In de ochten en ongeveer 30 minuten voor de training.

1. Hydroxycitroenzuur (HCA)

HCA wordt geëxtraheerd uit de schors van de garcinia combogiaplant. Verschillende onderzoeken tonen aan dat wanneer het voor de training wordt ingenomen, het meer vetten uit de vetcellen vrijlaat om door de actieve spieren als brandstof te worden gebruikt.

Dosering: 2 tot 3 keer per dag 500 tot 1000 milligram, waarvan een dosering 30 minuten voor de training.