Spareribs vs. chickenwings: wat kun je beter eten?

Gefrituurde chickenwings en spareribs zijn twee even smakelijke gerechten die je over de hele wereld op de menukaart ziet. En met een supermarkt om de hoek en wat basale kookvaardigheden, kun je die gemakkelijk thuis bereiden.

Maar welke van de twee moet je kiezen (als je al kiest) om er zeker van te zijn dat niet al het harde werk in de sportschool naar de haaien gaat? Voedingskundige en diëtiste Susan M. Kleiner (auteur van de bestseller ‘Power Eating’) zegt dat geen van beide een geweldige keuze is om je fitnessdoelen te behalen. Maar hallo, soms heb je wel gewoon trek, maestro! En daarom moeten we de vleugels en de ribben aan een voedingsanalyse onderwerpen. Ze bevatten beiden evenveel eiwit, maar varkensribben zijn vetter en dat betekent zomaar 50 procent meer calorieën.

Wat eet je nog meer?

Het is ook belangrijk te beseffen wat je naast de vleugels of ribbetjes eet. “Voeg je er groenten aan toe, dan pak je ook veel verzadigende vezels mee en dan eet je minder vleugels of ribbetjes”, zegt Kleiner. Daar kun je veel meer je voordeel mee doen dan met domweg een van de twee concurrenten kiezen.
En let ook op hoe de twee gerechten zijn bereid. In plaats van de vleugels te frituren en ze zwaar in een suikerrijke saus te dopen, adviseert Kleiner ze te bakken en een lichtere tomatensaus te nemen. Voor de ribben kan een lekkere marinade een goed idee zijn en dan bakken in pan of oven. Langzaam, om het overtollige vet weg te laten smelten.

Spareribs vs chickenwings:

Eén varkens sparerib met barbecuesaus versus één kippenvleugeltje met barbecuesaus.

FEITEN SPARERIBS

Calorieën: 90
Eiwit: 6 gram
Koolhydraten: 1 gram
Vet: 6,5 gram

FEITEN CHICKENWINGS

Calorieën: 61
Eiwit: 6 gram
Koolhydraten: 1 gram
Vet: 4 gram

Welke van deze lekkernijen is de betere keuze? chickenwings!