Moet je wel of geen vlees eten?

Moet je wel of geen vlees eten? Deze vraag roept tegenwoordig steeds meer discussie op. Twee experts: een krachttrainer en karnivoor en een veganistische bodybuilder beantwoorden deze vraag!

Je moet wel vlees eten

Aldus Nick Mitchell, oprichter van de luxe sportschoolketen Ultimate Performance. Hij vindt een dieet waar vis en vlees onderdeel van uitmaakt essentieel voor de best mogelijke gains.

Als je bereid bent hard te trainen om zo sterk te worden als je maar kan, dan is een dieet met vis en vlees gewoonweg een must. Dat wil niet zeggen dat je geen progressie kan boeken zonder vis en vlees, maar dat het je groei tegenhoudt staat buiten kijf. Vlees en vis zijn niet alleen maar nuttig als eiwitbron. Ze bieden ook creatine, ijzer, leucine, zink, taurine, glycine, vitamine B12, carnosine, carnitine, omega 3 gezonde vetten en nog veel meer. 

Dit draagt allemaal bij aan een verbeterde respons van je spieren waardoor je beter kan trainen en sneller kan herstellen. Je behaalt dus sneller en beter resultaat. In theorie is het mogelijk om vlees te vervangen door supplementen. Dat is echter een dure oplossing. Het is erg lastig om met supplementen een complete vervanger te vormen voor vlees en vis. Bovendien moet je extra opletten als je als niet-vleeseter supplementen neemt, omdat veel pillen en poeders dierlijke producten bevatten.

Ik heb een klant van me eens overtuigd om vlees en vis te gaan eten. Hij wilde snel een nieuw lijf en ik garandeerde hem dat het niet zo snel zou lukken als hij wilde zonder een dieet met vlees en vis. Wanneer je ethische bezwaren hebt tegen het eten van dieren, dan respecteer ik dat. Je zult resultaat zien in de sportschool, alleen gaat het eenvoudigweg niet zo snel. Er zijn ongetwijfeld gespierde veganisten en vegetariërs – ik heb er alleen nog nooit een ontmoet.

Je moet geen vlees eten

Aldus Derek Tresize, een veganist met een diploma in ‘plant-based nutrition’ aan de Cornwell University. Hij is een natuurlijke bodybuilder met drie eerste plaatsen bij de World Natural Bodybuilding Federation.

Eerst iets dat je moet weten: er zit maar heel weinig in dierlijke producten dat je niet met plantaardige producten kunt vervangen. Plantaardige voeding bevat ook eiwitten, complexe koolhydraten, gezonde vetten, vezels, vitaminen, mineralen en antioxidanten. Andersom bevat dierlijk voedsel geen carbohydraat, geen vezels, geen antioxidanten en maar heel weinig vitaminen en mineralen. Dierlijke eiwitten zijn in het voordeel als het gaat om concentratie: 80-90% van de calorieën komen uit eiwit, vergeleken met circa 50% bij eiwitrijke planten. Vis en vlees bevat ook meer creatine en leucine.

Het is echter eenvoudig om je eiwitbehoefte te vervullen met de juiste peulvruchten, groene groentes, noten en zaden. Er zijn bovendien plantaardige eiwitpoeders beschikbaar, als aanvulling op je dieet. En wat betreft creatine en leucine: zelfs vleeseters kiezen er vaak voor om dat aan te vullen ten bate van spiergroei. Planten bieden alles dat nodig is voor de bouw van een gezond en gespierd lijf. Dierlijke eiwitten zijn voor het lichaam ook nog eens lastiger te verteren. Alle veganistische atleten – van duursporters tot MMA vechters – vertellen hoeveel energieker ze zijn. Ze vertellen hoeveel sneller ze herstellen na een maaltijd nadat ze dierlijke eiwitten uit hun dieet hadden verbannen. In mijn ervaring zijn de mensen die je afraden zonder vlees en vis te leven altijd diegenen die zelf bang zijn niet zonder te kunnen.