MIKE O’HEARN VERKLAPT ZIJN TRAININGSGEHEIMEN

Na tientallen jaren succes gehad te hebben als model, bodybuilder, powerlifter en vechtsporter geeft Mike O’Hearn prijs hoe hij zo lang zo goed kon blijven: consistentie en extreem zware gewichten gebruiken.

Sommige mannen worden groots geboren, anderen werken er naartoe. En dan zijn er nog een paar die zo lang groots blijven dat je niet meer gelooft dat ze menselijk zijn. Een voorbeeld? Mike O’Hearn.O’Hearn, de alomtegenwoordige fitnessster wiens prestaties vier decennia omspannen, heeft een CV opgebouwd dat net zo indrukwekkend is als zijn fysiek. Niet alleen heeft hij titels gewonnen in powerlifting, bodybuilding en judo, maar ook prijkt hij al bijna 30 jaar op ontelbare magazinecovers.

In feite is hij een van de meest gefotografeerde fitnessmodellen in de geschiedenis en heeft hij op meer dan 500 covers gestaan. Alleen Lou Ferrigno en Arnold Schwarzenegger hebben er meer en hij is nog niet klaar.

Wie is Mike O’Hearn

Met zijn uitstekende jukbeenderen en golvende lokken is O’Hearn uniek. Een zeldzame adonis die door kan gaan voor Hercules, maar ook als vrouwenverslinder op de cover van een romantisch boek. Het is alsof iemand Steve Reeves en Fabio in een blender heeft gegooid en er het beste van beiden heeft uitgehaald. En, zoals je kunt verwachten, heeft O’Hearn ook allebei die rollen al van zijn lijstje kunnen afstrepen. Hij heeft op de cover van de bouquetreeks gestaan en hij heeft geacteerd in enkele gladiatorfilms.

Maar dit is geen mooie jongen die alleen maar zweet als hij voor de lampen van de fotograaf staat. O’Hearn is een topatleet die als bodybuilder meerdere prijzen heeft gewonnen. Hij is niet alleen maar van de Olympus afgedaald om zich een paar jaar onder ons stervelingen te voegen. Hij is het product van meedogenloos werken in de sportschool waar hij met superzware gewichten zijn frame van 1.91 meter opvulde.

Normaal gesproken duurt zo’n carrière van sport/modellenwerk/acteren slechts een paar jaar, hooguit 10 jaar. Niet voor O’Hearn. Zijn run is ongeëvenaard, waardoor hij een soort The Simpsons van de fitness wordt. Nog steeds zeer gewaardeerd, nog steeds veel gevraagd, en nog lang niet op het punt om binnenkort van de zender gehaald te worden.

Jong beginnen

De vraag is hoe hij het doet. Zoals bodybuilder Dave Draper al zei: “het geheim is dat er geen geheim is.”
“Ik ben misschien niet de meest getalenteerde gast met de beste genen, maar ik werk harder dan wie dan ook,” zegt O’Hearn. “Ik weet dat de babystapjes groter zijn dan de sprongen.”

Het zijn consistentie en hard werken die het hem doen, zegt hij. En als je ervoor werkt, ben je ook klaar voor de remmen als die komen. En de remmen zijn gekomen. O’Hearn geeft toe dat hij niet alleen geluk heeft gehad met zijn genen, maar ook met de willekeurige gebeurtenissen in zijn leven.

Als jongste van negen kinderen had O’Hearn het voordeel dat hij opgroeide in Kirkland, WA, in een gezin met atletische rolmodellen die hem onderwezen in bodybuilding en vechtsporten. “Ik had geweldige ouders en oudere broers en zussen,” zegt hij. “Mijn vader was een bodybuilder en hij speelde football. De vechtsporten leerde ik van mijn moeder. Al mijn broers en zussen waren sporters. Ik had zo’n geweldige motivatie.”

Trainingstips van Mike O’Hearn

Hij won de Teenage Washington State bodybuildingtitel op slechts 14-jarige leeftijd, maar hij beperkte zich niet alleen tot de van de olie glimmende posedowns. Hij werd ook verliefd op judo en powerlifting. Nadat hij zuidwaarts naar Californië vertrokken was, werd hij viervoudig powerliftkampioen en werd hij twee keer judokampioen van Californië.

Instelling is een belangrijk onderdeel van O’Hearns benadering. Doordat hij al op jonge leeftijd Bruce Lee als idool zag, leerde O’Hearn groot te denken. “Ik probeerde een Bruce Lee mentaliteit te krijgen waarbij je geen grenzen stelt, je stelt je geen plafond voor,” zegt hij. “Ik was op de juiste plaats en ik had de juiste focus.”

Een van die juiste plaatsen was een sportschool waar de jonge O’Hearn naar mannen keek die onder de ijzers doken en regelmatig stonden te squatten met meer dan 350 kilo. Toen wist hij niet dat die mannen powerliftkampioen waren; hij dacht gewoon dat mannen dat soort gewicht tilden. Dus zijn mentale benadering en verwachtingen lagen ver boven de normale standaard.

Die instelling, gecombineerd met zijn werkethiek en natuurlijke fysieke aanleg, werd een galvaniserende kracht die hem ertoe bracht een ongewone kracht en gespierdheid te ontwikkelen. Toen hij de kans kreeg om vooruit te komen in de fitnesswereld, was hij klaar voor zijn close-up.

TRAIN ALS EEN BEZETENE

O’Hearn volgt wat hij ‘powerbodybuilding’ noemt, waardoor hij traint als een powerlifter met zware weerstand.

INDUSTRIËLE TITAN

O’Hearn speelde zowel Thor als Titan in American Gladiators.

KLAAR VOOR DE STRIJD

O’Hearn traint regelmatig met een herhalingsgebied van 1 tot 30, maar hij houdt het gewicht altijd zwaar. Zijn beestachtige instelling heeft hem geholpen om ongetwijfeld een van de beste fysieken in de sport te krijgen.

“Voor mij is bodybuilding een kunst, geen sport. Ik vond het geweldig om het voor mezelf te doen.”

Train als Mike O’Hearn de Titan

Mike O’Hearn beschrijft zijn trainingsmethodes als ‘ouderwetse Bill Pearl-stijl’, waarmee hij verwijst naar de iconische bodybuilder uit de jaren 50 die een geweldig boek geschreven heeft over trainingstechnieken. De benadering is simpel maar niet makkelijk.

“Ik hou het bij de basis,” zegt O’Hearn. “Ik ga zwaar. Altijd. Mijn aantal herhalingen varieert van 1 tot 30, maar ik ga altijd zo zwaar als ik maar kan.”
Ondanks zijn devotie om altijd zo zwaar mogelijk te trainen (hij staat bijvoorbeeld regelmatig te squatten en te deadliften met 300 kilo) heeft O’Hearn zelden blessures. Hij denkt dat dit komt doordat hij al op jonge leeftijd zwaar trainde.

“Zware gewichten maken je van binnenuit sterker,” zegt hij. “Ik heb daardoor sterkere pezen, verbindingsweefsel en betere botdichtheid ontwikkeld.”
Train dus veilig, maar zo zwaar als je kan.

De ultieme mentor

De man met de mogelijkheden kreeg een extra duwtje in de rug toen hij op een avond in Chicago in 1990 in het publiek zat bij de Mr. Olympia (een van de acht die gewonnen werd door Lee Haney). In dat publiek zat ook Joe Weider, godfather van het bodybuilding en oprichter van de Mr. O. “Ik liep door de zaal toen Joe Weider me bij zich riep,” zegt O’Hearn. “Hij zei: “Je bent een monster. Moet je eens zien. Ik wil je in mijn blad.””

Weider hield zich aan zijn woord. Hij liet O’Hearn naar Los Angeles vliegen en fotografeerde de jonge macho voor een cover. Enkele weken later bood Weider O’Hearn een contract aan. De in Washington geboren en getogen O’Hearn besloot de gok te wagen (het was een makkelijke beslissing, zegt hij) en hij verhuisde naar LA. Hij is nooit meer vertrokken.

Hollywoodacteur

Van het ene op het andere moment liep Mike O’Hearn in de voetstappen van zijn idool Arnold Schwarzenegger, die ook ontdekt was door Weider en uitgenodigd werd om naar LA te komen. En, net als bij Arnold, had O’Hearn een mentor gevonden die hem waardevolle lessen leerde die je in geen enkel lesboek en bij geen enkele cursus kunt leren.

“Ik lunchte in Joe’s kantoor en luisterde naar hem,” zegt O’Hearn. “Hij vertelde me verhalen over Arnold en over vroeger en ik zoog al die kennis op.” Dat wierp zijn vruchten af. Net zoals zijn held Arnold startte O’Hearn verschillende ondernemingen, waaronder het starten van zijn eigen vitaminelijn (Innov8 Nutraceuticals). En als het maar even mogelijk is blijft hij acteren, waaronder optredens in een breed scala aan tv- en filmproducties (o.a. Death Becomes Her, It’s Always Sunny in Philadelphia, Workaholics) en de voor de film Minkow die later dit jaar uitkomt.

O’Hearns bekendste rol was in 2008 bij de nieuwe versie van de serie American Gladiators waarin hij een karakter speelde met de naam Titan. Je kunt rustig zeggen dat de fans die hij kreeg als Titan hem langer trouw bleven dan de show zelf, wat verklaart waarom zijn wereldwijde tour van trainingsseminars en gastoptredens de naam de Titan Tour gekregen heeft.

Tips voor de carrière

In de loop der jaren raakte hij bevriend met Arnold zelf, die hem over verschillende onderwerpen raad gaf, waaronder het investeren in vastgoed. O’Hearn heeft zijn voordeel gedaan met de adviezen van Arnold en een mooi portfolio opgebouwd. Maar de kern van zijn identiteit blijft bodybuilding en fitness.

Na 40 jaar is deze veteraan van de trainingen, fotoshoots en een groot aantal wedstrijden nog steeds veel gevraagd. Zijn prestaties zijn zo gevarieerd en omspannen zo’n lange tijd dat het moeilijk is om hem een precieze plaats te geven in de hal van fitnessgrootheden aller tijden.

Hij heeft lang geleden besloten om geen gekke dingen te doen in zijn jacht op bodybuildingprijzen. Dat was een resultaat van zijn toewijding voor het opbouwen van spieren met een esthetisch doel. “Voor mij is bodybuilding een kunst, geen sport,” zegt hij. “Ik bouwde de fysiek die ik wilde. Ik vond het geweldig om dat voor mezelf te doen, niet om de jury of iemand anders een plezier te doen. Dit is mijn kunstwerk.”

Mike O’Hearn doet alles wat hij leuk vindt

Meer dan alles houdt O’Hearn van wat hij doet. En dat, waarschijnlijk nog meer dan hoe hard hij traint en hoeveel gewicht hij pakt, is het geheim van zijn succes.
“Zelfs nu nog, als ik ’s ochtends train in Gold’s Gym, ben ik dat 14-jarige jongetje dat doet wat hij leuk vindt,” zegt hij. “Ik geloof in wat Warren Buffet zegt, dat je jezelf af moet vragen: “Als ik geen geld zou hoeven te verdienen, wat zou ik dan doen?” Wat dat ook is, doe dat.”

“Ik ben misschien niet de meest getalenteerde gast of degene met de beste genen, maar ik werk harder dan wie dan ook.”