Dit zijn de 5 beste broden

Brood, het beruchte koolhydraatproduct waar je zo voor gewaarschuwd wordt, hoeft niet worden gemeden. Zeker niet als je een van deze 5 beste broden eet. “Veel broodsoorten bevatten flink wat eiwitten, vezels en andere gezonde voedingsstoffen”, zegt diëtiste Lauren Arboleda, oprichter van Food from the Heart.

De 5 beste broden

Je eerste belangrijke stap: kies in plaats van witbrood een van onderstaande broodsoorten.

1. ZUURDESEMBROOD

Het bijproduct van fermentatie tussen melkzuurbacteriën (goede bacteriën) en gist, is zuurdesem een heerlijke bron van probiotica, beter bekend als ‘de goede darmbacteriën’ die noodzakelijk om de nutriënten uit je voeding te halen, gifstoffen onschadelijk te maken, en je spijsverteringssysteem en immuunsysteem te ondersteunen’, zegt Arboleda.
Koper opgelet: Probeer weg te blijven van extra olie en suikers. Ga voor het versgebakken product bij je lokale bakker.

2. QUINOA-BROOD

Geweldig voor het opbouwen van spiermassa. Het is laag in koolhydraten en rijk aan eiwit en bevat alle negen essentiële aminozuren. Bovendien is het glutenvrij.
Koper opgelet: let op dat er geen andere, minder gezonde meelsoorten zijn toegevoegd, zoals witmeel, verrijkt meel, geraffineerd meel, gebleekt meel. Kijk ook uit voor gedehydrogeneerde oliën en suikers.

3. ROGGEBROOD

Rogge zit bomvol vezel, calcium, vitamine E, kalium en ijzer. Vergeleken met tarwe is rogge veel voedingsrijker, want de granen zijn minder makkelijk te raffineren en het heeft een lager glutengehalte, zegt Arboleda.
Koper opgelet: Zorg dat je roggemeel ook alleen roggemeel bevat en geen toegevoegde tarwe, want daarmee verlaag je de gezondheidswaarde van het product.

4. POMPOENBROOD

Deze combinatie van rogge en zuurdesem biedt het beste van beide broden, zegt Arboleda. “Probiotica, vezels, eiwitten en vitamines.”
Koper opgelet: Kunstmatige kleurstoffen, smaakstoffen en suikers zoals stropen “zijn niet gezond” zegt Arboleda. Ze kunnen vermoeidheid veroorzaken terwijl die stropen ons immuunsysteem kunnen ondermijnen.

5. VOLKORENBROOD

‘Volkoren’ betekent gewoon dat alle vitamines, nutriënten, en vezels van het graan er nog in zitten. Maar de algemene voedingswaarde is afhankelijk van het graan dat er in het brood zit.
Koper opgelet: Vermijd suikers en oliën. Denk ook eens aan de gekiemde volkorenvarianten, uit het koelvak. “Die helpen de voedingsstoffen beter op te nemen”, zegt Arboleda.