De beste voeding om haarverlies te remmen en voorkomen

Je verliest dagelijks haar, dus je hoeft niet te schrikken wanneer je zo nu en dan wat haar verliest. Sommige mannen bereiken echter een punt waar de haren niet meer terug groeien. Het komt allemaal neer op je genen. Volgens de American Hair Loss Association ervaren twee derde van de Amerikaanse mannen op 35-jarige leeftijd een vorm van haarverlies.

Naast je genen bepaalt ook je levensstijl de mate van je haarverlies. Voedingsgebreken kunnen bijdragen aan een verhoogde haaruitval doordat haarschachten worden verzwakt. Dit kan soms worden voorkomen met het juiste dieet. Len Glassman, een gecertificeerde gezondheidsvoedingsdeskundige, geeft je beste voeding om haarverlies te remmen en te voorkomen.

1. Vitamine A

Voldoende inname van vitamine A is de sleutel tot het bevorderen van de groei en gezondheid van cellen en weefsels door het hele lichaam, inclusief je haar en de hoofdhuid. Vitamine A wordt op twee manieren opgenomen in je lichaam: plantaardige en dierlijke bronnen. Haarvriendelijke plantaardige bronnen zijn rode, gele en oranje vruchten en groenten zoals wortelen, net als sommige donkergroene bladgroenten. De dierlijke producten die bevorderlijk voor je haargroei zijn komen onder andere uit visolie, eieren en melk.

2. Vitamine B6, B12 en foliumzuur (vitamine B11)

De drie bovenstaande vitamine B zijn essentieel voor een natuurlijke vorming van hemoglobine. Hemoglobine is een gespecialiseerd eiwit dat in het bloed van de mens en veel dieren voorkomt en het draagt zuurstof van je longen naar je weefsels in het lichaam en haar. Een tekort aan deze B-vitamines is als het afnemen van de bloedtoevoer naar je haar, wat leidt tot verhoogde haaruitval, beschadigd haar en langzame hergroei.De beste bronnen van vitamine B6 en B12 zijn eiwitrijke voedingsmiddelen zoals kip, vlees, vis eieren, sojabonen. De beste plantaardige bronnen zijn bladgroenten, avocado, bieten, sinaasappelsap en granen.

3. Vitamine C

Vitamine C is essentieel voor het produceren van collageen, een bindweefsel dat structuur geeft door weefsels in het lichaam vast te houden, zoals het weefsel van je haar. Het menselijk lichaam kan niet lang vitamine C opslaan, dus probeer je tekort aan deze vitamine op te lossen door het in een korte periode veel te eten. Zorg ervoor dat je elke dag veel voedingsmiddelen met vitamine C eet. De beste bronnen van vitamine C zijn plantaardige bronnen zoals sinaasappels, bessen, meloenen, paprika’s. donkergroene bladgroenten en tomaten.

4. Zink

Roos en haaruitval kunnen beide gevolgen zijn van een zinktekort. Zink is een mineraal dat cel reproductie, weefselgroei en reparatie bevordert. Zink zorgt voor het onderhoud van olie-afscheidende klieren die aan onze haarzakjes zijn bevestigd. Goede bronnen van zink zijn dierlijke producten zoals vee, mosselen garnalen en oesters. Eieren en melk leveren ook zink, maar in kleinere hoeveelheden. Volkorenproducten zoals noten, zaden en peulvruchten bevatten ook zink, maar in een vorm die niet gemakkelijk door het lichaam geabsorbeerd wordt.

5. Proteïne

Haar is voornamelijk gemaakt uit proteïne, dus het is zinvol om eiwitrijke voedingsmiddelen te eten als u een gezonde groei probeert te handhaven. Zonder voldoende eiwitinname kan het lichaam niet efficiënt nieuwe haren maken om het te ‘oude’ haar te vervangen. Elke dag eten van een biefstuk, wat veel eiwitten bevat, gaat je niet helpen bij haaruitval. Dieet met een hoog vetgehalte zorgt namelijk voor een verhoogd testosteron niveau en dit lijdt weer tot sneller haarverlies. Zorg ervoor dat je producten als vis (die veel voordelen oplevert voor het behouden van je haar), kip, sojaproducten, magere kaas, eieren, amandelen, bonen en yoghurt.

6. Water

Juiste hydratatie is een belangrijke factor voor gezond haar en goede gezondheid. Alles in je lichaam gebruikt water om goed te kunnen functioneren, dus was je haar niet alleen met water maar drink het ook veel. Houd er rekening mee dat snel gewichtsverlies een andere reden is voor versneld haarverlies. Snel gewichtsverlies kan onbalans in het lichaam veroorzaken en kan leiden tot verhoogde haaruitval.