Augurken: waar zijn ze goed voor?

Verminder spierkrampen en voorkom dehydratie met het vocht van augurk. Het vocht van augurk is meer dan zomaar een restant om weg te mikken. Het is een bron van elektrolyten en staat tevens bekend als probaat middel tegen een pittige kater, zure oprispingen of spierkrampen.

De voordelen van augurken

“De belangrijkste voordelen van het vocht van augurken– zout en vocht – zijn een geweldige aanvulling voor elke sporter die het nodige heeft weggezweet”, aldus diëtiste Lori Zanini, voorlichter van de Academy of Nutrition & Dietetics.

Een onderzoek uit 2010 in de Medicine and Science in Sports and Exercise, ontdekte dat het vocht van augurken in potten heel snel hielp om krampverschijnselen bij wielrenners met een vochttekort te verlichten.

Bij de proefpersonen werd op elektrische wijze kramp opgewekt. Daarna kregen ze 75 cl van het vocht te drinken, waarna de krampverschijnselen binnen 85 seconden verdwenen. Bij de proefpersonen die alleen water hadden gekregen, bleven de krampen aanhouden. De studie liet zien dat het vocht van augurken de kramp zo’n 37% sneller verjoeg dan water, en 45% sneller dan helemaal geen water.

GEHAKTBROOD MET PICCALILLY

Goed voor 2 porties

1. De oven voorverwarmen op 175 graden. In een grote schaal 250 gram half-om-half gehakt mengen met 1 kop instant havermout, 1 ei, ¼ kop vocht van zure bommen, ¼ kop zure bommen, 2 eetlepels gedroogde uien. Overbrengen naar een ingevette ovenschaal. Aftoppen met ½ kop ketchup. In de oven tot het brood stevig is in het midden, ongeveer 40 tot 45 minuten.

Voedingswaarde per portie
330 calorieën 20 gram eiwit 31 gram koolhydraten 12 gram vet

Wist je dat?

Het vocht van zure augurken in feite een superfood is, vanwege de gezondheidsvoordelen die er mee verbonden zijn, maar het komt tekort aan vet, koolhydraten, eiwit en kalium, dus als snack tussendoor is het niet de bom.