7 VEELVOORKOMENDE LEUGENS OVER BODYBUILDING

Over bodybuilding gaan er veel leugens en onwaarheden de rondte. Vooral op internet kom je een hoop onzin over bodybuilding tegen. Genoeg reden voor ons om een top 7 van veelvoorkomende leugens over bodybuilding te maken!

1. Je kan net zo groot worden als een pro bodybuilder zonder anabolen, het duurt alleen wat langer

Zonder je lichaam met hormonen te manipuleren is het simpelweg gewoon niet mogelijk om zoveel spiermassa als pro bodybuilders te krijgen. Toch is dit geen reden om op te geven. Door consistent goed op je training en voeding te letten kan iedereen ongelooflijke veranderingen met zijn lichaam doormaken. Misschien ga je niet meedoen aan bodybuildwedstrijden maar een lichaam bouwen waar je trots op bent, is zeker mogelijk!

2. Hoe meer je traint, hoe groter je wordt

Dit is een van de grootste mythes als het over bodybuilden gaat. Veel van de pro’s zullen je vertellen dat een hun grootste fout in bodybuilding overtraining is. Wanneer je je spieren te vaak traint kunnen ze niet genezen. Het resultaat hiervan is dat de spieren niet tot rust kunnen komen en dus niet zullen groeien. In het ergste geval verlies je zelfs je spieren. Wanneer je een spier goed getraind hebt kan het tussen de 5 en 10 dagen duren voordat deze volledig is genezen. Zorg er dus voor dat je genoeg rust tussen je trainingen pakt als je resultaat wil boeken!

3. Je maakt geen gains wanneer je ‘maar’ drie keer per week traint

Waarschijnlijk vind je geen een pro bodybuilder die ‘maar’ drie keer per week traint, maar het is niet zo dat dit niet effectief is. Zolang je met je routine van drie dagen al je spieren aanpakt, kun je veel spieren winnen. Daarbij zal het je flink helpen als je traint tot spierfalen. Wat misschien nog wel belangrijker is, is je dieet. Denk bij je training altijd aan de kwaliteit en niet de kwantiteit.

4. Als je stopt met trainen veranderen je spieren in vet

Spieren kunnen niet veranderen in vet. Spieren bestaan uit individuele ‘levende’ cellen die allerlei complexe metabolische processen ondergaan. Vetcellen zijn daarentegen ‘gewoon’ opslag voor vet.

Wanneer je stopt met trainen, passen je spieren zich aan de nieuwe conditie van je lichaam.  In andere woorden: je spieren zullen krimpen. Als je weinig tot niets meer aan sport doet, kunnen je spieren sneller krimpen dan de omringende huid. Dit leidt tot een losse huid, maar dit zal zichzelf met de tijd herstellen.

5. Wanneer je een pump voelt betekent dat je spiergroei stimuleert

De pump is een lekker gevoel die iedere bodybuilder graag ervaart. Arnold Schwarzenegger (kijk video) heeft zelfs een keer gezegd dat het gevoel van de pump beter dan klaarkomen is. De pump betekent dat je spieren vollopen met bloed. Zelfs wanneer je een licht voorwerp 50 keer curlt, zal er bloed naar je biceps vloeien. Dit zorgt er alleen niet voor dat dit zorgt voor spiergroei, hier is meer spierintensiteit voor nodig. Om te zorgen dat er hypertrofie optreedt, moet je de spieren dus onderwerpen aan flinke spanningsniveaus en deze kun je het beste bereiken met zwaardere gewichten.

6. Je hoeft niet sterk te zijn om groot te worden

Om veel verschillende redenen variëren mensen, ook met dezelfde hoeveelheid spiermassa, enorm in sterkte. Het kan bijvoorbeeld te maken hebben met de lengte van je ledematen of de verhoudingen tussen je snelle en trage spieren.

Om grotere spieren te krijgen zul je zwaardere gewichten moeten liften, hiervoor moet je dus sterker worden. Wanneer de spanning op je spiervezels licht is, zal dit niet leiden tot (flinke) spiergroei.

7. Als je een low-fat dieet volgt maakt het niet uit hoeveel calorieën je inneemt, je zult dan niet in vet aankomen

Het is simpel: wanneer je je energiebehoeften overschrijdt, wordt je langzaamaan dikker. Het klopt dat wanneer je een vetrijk dieet volgt, je sneller zult aankomen.