Je sport zwaar, eet clean, maar het maakt maar geen verschil wanneer je op de weegschaal stapt. Je bent aangekomen terwijl je eigenlijk wil afvallen. Hoe komt dat toch? Geloof het of niet, het kan aan erg kleine dingen liggen, zoals het tempo waarop je kauwt (!?). Al deze kleine dingen bij elkaar kunnen op de korte termijn niet opvallen, maar er wel voor zorgen dat je op de lange termijn niet afvalt of zelfs aankomt. Hier zijn de zeven meest voorkomende redenen waarom je buik dik blijft.
In dit artikel
1. Het overslaan van maaltijden
We beginnen met een fout waarvan veel mensen afweten: het overslaan van maaltijden. Deze fout zorgt ervoor dat je stofwisseling geruïneerd wordt. Een onregelmatige verdeling van je maaltijden zorgt er niet alleen voor dat er ongewenst vet rondom de buik wordt opgeslagen, maar ook tot insulineresistentie en een verhoogd risico op diabetes. Het lichaam produceert na het eten van een maaltijd glucose, wat via het bloed richting de spieren gaat. Wanneer er spraken is van insulineresistentie, reageren de spiercellen niet op de toegevoerde glucose, waardoor er meer suiker in je bloedbaan blijft zitten. Meer suiker in je bloedbaan resulteert in meer vet rond de taille en dat vet draagt weer bij aan een verhoogde kan op diabetes.
2. Je kauwt te snel
Ongeacht hoe clean je ook eet, als je je kaken te snel op en neer laat gaan kom je waarschijnlijk meer gewicht aan. Hormonen in onze darmen geven een signaal af aan de hersenen wanneer we genoeg hebben gegeten. Onderzoek heeft aangetoond dat mensen die te snel kauwen minder van deze hormonen bezitten waardoor er ook minder snel een signaal richting de hersenen wordt afgegeven. En teveel eten zorgt dan voor een toename van het gewicht.
3. Je drinkt te veel eiwitten
Er is een reden waarom wij aanraden niet meer dan twee eiwit-shakes per dag te nuttigen. Het lichaam spoort vloeibare calorieën ook minder snel op dan de calorieën die zich in voedsel bevindt. Daarnaast krijg je minder snel een voldaan gevoel van vloeibare calorieën waardoor je sneller weer gaat eten. Dorst, de drang naar iets vloeibaars, ontstaat niet door de maag en darmen, honger wel. Als je eet, rekt je maag. Wanneer dit gebeurd wordt er een signaal naar de hersenen gestuurd dat je voldaan bent. Dit alles gebeurt niet wanneer je drinkt. Het resultaat: we blijven de calorieën uit vloeibare dranken nuttigen zonder een voldaan gevoel te krijgen.
4. Je bent bang voor vetten
Wees niet bang voor vetten. Door je vetinname te verminderen wordt je BMI verhoogt. Een van de grootste mythes in de voedingsindustrie is dat vetten in voedsel bijdragen aan obesitas. Dit is verre van de waarheid. Wanneer we onze vetinname verminderen, eten we vaak ten compensatie meer koolhydraten en een teveel aan koolhydraten resulteert uiteindelijk een een teveel aan lichaamsvet. Maar een toename aan consumptie van gezonde enkelvoudig verzadigde, zoals avocado’s. noten, zaden en olijfolie zorgt juist voor dat je geen gewicht aankomt. Conclusie: eet vet, wordt fit!
5. Je maakt gezonde voeding te ongezond
We weten allemaal dat gezonde voeding door de bereiding ongezond gemaakt kan worden: kippenborst dat wordt gepaneerd met gebleekt meel, heilbot bedekt met gefrituurd beslag en salades drijvend in sojaolie. Maar zelfs de meest gezonde voedingsmiddelen die redelijk wat calorieën bevatten, zoals zalm, walnoten en avocado’s, kunnen zorgen voor gewichtstoename bij een overmatige inname. Houdt je dus aan de gouden regel: ”geniet met mate”.
6. Je kiest voor de verkeerde snacks
Het heeft een reden waarom ze een dikke buik soms ook wel ”bierbuik” noemen. Het gemiddelde biertje bevat zo rond de 150 calorieën. Drink er dus twee van en je hebt al honderden calorieën binnen gekregen. Maar het grootste probleem is dat je honger krijgt wanneer je hebt gedronken. En als je in de kroeg staat, bestel je geen gestoomde broccoli en selderij sticks, maar nacho’s, suikerpinda’s en gemarineerde chicken wings. Dat zijn de snacksoorten waarvan de buikjes ontstaan.
7. Je gebruikt zeezout
Tot slot, een opmerkelijk aanvulling van deze lijst: zeezout. Tegenwoordig is het trendy om je voedsel op smaak te maken met een beetje zeezout, maar dit is niet ideaal voor je taille. In zeezout zit geen jodium, wat een noodzakelijk voedingstof is voor je schildklier. De schildklier is onze thermostaat, die onze stofwisseling in toom houdt. Dus wanneer het jodium uit je voeding verdwijnt, is het mogelijk dat je gewicht aan zal komen. Sluit dus de fancy, hoog geprijsde zeezout potjes uit en ga voor de goedkope zout met jodium.
Laat een antwoord achter