5 dingen die je niet wist over avocado’s

Avocado’s zijn erg populair en worden steeds meer gegeten, maar wat weten we nou eigenlijk over dit groene stuk groente? We zetten 5 feitjes over de avocado voor je op een rijtje!

1. Inhoud?

Een middelgrote avocado (ongeveer 150 gram) levert 226 calorieën bevat ongeveer 3 gram proteine en 9 gram vezels.

2. Vetten in avocado’s

Meer dan 80% van de calorieën van het groene superfood komt uit vet, waarvan de meeste gezonde en onverzadigde vetten zijn. Van een van deze vetten – oliezuur – is aangetoond dat het de hoeveelheid cholesterol vermindert.

3. bananen versus avocado’s

Hoewel bananen bekend staan om hun hoeveelheid kalium, bevat een doorsnee avocado 35% meer kalium (684 vs. 505 milligram) dan bananen. Avocado’s zijn ook een goede bron van calcium en magnesium. Dit zijn cruciale elektrolyten voor atleten vanwege hun rol in het functioneren van de spieren en de vochtbalans.

4. Fytonutriënten?

Iedere avocado bevat bijna 20 vitaminen, mineralen en fytonutriënten. Fytonutriënten zijn plantaardige voedingsstoffen die bescherming bieden tegen vormen van kanker, hart- en vaatziekten en tekenen van voortijdige veroudering. Goed voor een hoop zaken dus!

5. Groeien? Eet avocado’s!

Regelmatige consumptie van gezonde vetten zoals die in het groene superfood zorgen voor een boost in de productie van testosteron en groeihormoon.

De pit van de avocado

Gebruik elk deel van de avocado voor maximale gezondheidsvoordelen. Avocado’s zijn misschien aardig populair aan het worden, zo zijn we sinds 2006 bijna driemaal zo veel van deze ‘supervrucht’ gaan eten. Maar volgens een nieuwe studie gooi je misschien wel het meest voedzame deel van de vrucht weg. Onderzoekers van de Pennsylvania State University ontdekten onlangs dat de pit van de avocado hoge niveaus bevat van fenol antioxidant verbindingen die kunnen helpen om je cholesterolniveaus te verbeteren, je immuniteit te versterken en ontstekingen en zelfs hoge bloeddruk te verminderen.

Helaas is de smaak ook behoorlijk bitter en kauwen niet echt bevorderlijk voor je tandpastaglimlach. Om de pit wat makkelijker naar binnen te kunnen werken, moet je hem drogen in de oven. Doe dat bij voorkeur twee uur op een lage temperatuur. Verwijder daarna de buitenste laag, door erop te duwen met de platte kant van een mes (zodat hij in tweeën splijt) en vermaal het binnenste in een keukenmachine.

Je krijgt een poeder, dat je in de koelkast in een luchtdichte opbergbox kunt bewaren en toevoegt aan smoothies voor een extra boost van nutriënten. Voor het beste resultaat vermeng je het met ingrediënten met een sterke smaak, zoals boerenkool, bosbessen of spinazie.