5 dingen die je moet weten over het ei

Wij geven je 5 weetjes over één van het meest gegeten voedingsmiddel door de krachtsporters onder ons, het ei.

1 Rocky wist echt totaal niet waar hij mee bezig was toen hij rauwe eieren opdronk. Naast het risico dat je loopt op salmonella, bieden rauwe eieren niet zoveel brandstof voor de spiergroei dan dat er gedacht wordt. Uit onderzoek is gebleken dat een volledig gekookt ei voor maar liefst 91% ‘bio available’ is. Bioavailability is de mate waarin het voedingsmiddel door het lichaam kan worden wordt opgenomen. Ten opzichte van een volledige gekookt ei, hebben rauwe eieren slechts de helft van de potentie.

2 Naast dat een dooier van een ei 5 gram vet en 186 mg cholesterol bevat, draagt het gele balletje ook ongeveer de helft van alle eiwitten van het ei bij zich. Daarnaast bevat de dooier ook nog talloze aminozuren en vitaminen A, B, D, E en K. Dit is dan ook de reden dat veel krachtsporters kiezen om de eierdooier op te eten met toevoeging van extra eiwit.

3 Het eigeel bevat choline, een essentieel voedingstof dat helpt de hersencel-structuur en neurotransmitters te onderhouden.

4 De dunne witte sliert die aan de dooier vastzit heet de chalaza, die ervoor zorgt dat het eigeel bij elkaar blijft binnen het ei.

5 Er is absoluut geen verschil in voedingswaarde tussen de witte en bruine eieren. Bruine eieren worden gelegd door kippen met rode oorlellen, en witte eieren door kippen met witte oorlellen. End of story.

Hoeveel eiwitten zit er in een ei?

Een ei zitten naast eiwit ook boordevol gezonde vetten en voedingstoffen zoals vitaminen en mineralen. De vraag onder veel mensen is nog vaak of het eigeel wel of niet gegeten moet worden, daar hebben wij een heel artikel aan gewijd.

Een aantal feiten over het ei

  • Een middelgroot (M)  kippenei weeg tussen de 53-63 gram
  • Een middelgroot (M) kippenei heeft een voedingswaarde van 82 kcal (346kJ)
  • 1 middelgroot (M) ei = 7,7 gram eiwit en 5,8 gram vet.
    • 1 eiwit = 4,3 gram eiwit en geen vet
    • 1 eierdooier (eigeel) = 3,4 gram eiwit en 5,8 gram vet.
  • Daarnaast biedt het eigeel heel veel voordelen door de voedingstoffen die het bevat.