4 tips om je stofwisseling een boost te geven

Stofwisseling is een term die vaak verkeerd wordt gebruikt in de fitnesswereld. Kort gezegd is je stofwisseling een pijler vanaf wanneer je lichaam energie gaat verbranden. Deze pijler is belangrijk voor een sporter die graag droger wil worden. Want hoe meer energie je lichaam verbrandt, hoe droger je kan worden. Wanneer je een manier vindt om je stofwisseling een boost te geven, wordt het makkelijker om in shape te komen. Er zijn verschillende manieren om je stofwisseling een boost te geven.

Gebruik deze korte checklist om je stofwisseling een boost te geven!

1. Trainen

Dit zal niet als een complete verrassing komen, maar dagelijkse beweging verhoogt je stofwisseling. Beweging zorgt ervoor dat er verschillende hormonen worden opgewekt die meerdere voordelen met zich meebrengt. Zo kan de vertraging van je stofwisseling die door je leeftijd wordt veroorzaakt met 50% afgenomen worden als je een aantal keer per week intensief beweegt.

Tip: Door wekelijks een aantal cardio sessies in de ochtend uit te voeren, zorg je ervoor dat je stofwisseling de gehele dag hoger ligt. Het is bewezen dat interval training je stofwisseling meer laat stijgen dan bij cardio met geleidelijke intensiteit. Daarnaast verhoogt zware krachttraining (6-8 herhalingen) je stofwisseling ook meer dan lichte krachttraining (10-12 herhalingen).

2. Bouw spieren

Spiermassa stimuleert de stofwisseling meer dan dat vetmassa dit doet. Zo verbrand je in rust 1 kg spiermassa zo’n 12-14 calorieën per dag. Dus in het kort: meer spiermassa zorgt dat je dagelijks meer calorieën verbrandt.

3. Ga ‘s ochtends aan de slag

Als je geen ochtendmens bent, opent deze tip misschien je ogen. Door ‘s ochtends te trainen vergroot je de dagelijkse hoeveelheid aan calorieën die je kan nuttigen. Een hogere stofwisseling zorgt ervoor dat je de gehele dag meer verbrand en ook meer gewicht verliest.

Tip: Je ontbijt zorgt ervoor dat je stofwisseling ‘s ochtends op gang gebracht wordt. Daarom is deze maaltijd belangrijk en wordt het ook altijd afgeraden om het ontbijt over te slaan. Daarnaast voorkom je door het eten van een ontbijt dat je later op de dag trek krijgt in andere, ongezonde voedingsmiddelen.

4. Eet om je stofwisseling op gang te houden

Wanneer je eet moet je lichaam aan de slag om het voedsel af te breken zodat de voedingsstoffen opgenomen kunnen worden. Dit proces op zich verhoogt je stofwisseling en staat bekend als het Thermische Effect van Voeding. Daarnaast kunnen verschillende soorten voeding nog voor een extra verhoging van de stofwisseling zorgen.

> Ei eiwitten zijn rijk aan BCAA’s (branched-chain amino acids) en dit helpt tevens bij de opbouw van spiermassa.
> Chili pepers bevatten capsaïcine, een chemicaliën dat letterlijk zorgt voor een hogere verbranding in het lichaam.
> Melk is rijk aan calcium, dat een mineraal is dat erg belangrijk is voor je dagelijkse stofwisselingsniveau.