waarom foamroller

Waarom je de foamroller moet gebruiken

Heb je geen geld voor een lekkere sportmassage? Dan kan het gebruik van een foamroller uitkomst bieden, en je misschien nog wel een betere manier geven om je fitnessprestaties naar een hoger plan te trekken en het blessurerisico te verminderen. Niet alleen zijn die foamrollers relatief goedkoop (de meeste kosten tussen de 10 en 60 Euro, afhankelijk van de eigenschappen). Je vindt ze ook in veel moderne fitnesscentra. De effecten treden vrij snel op na gebruik.

Voordelen van de foamroller

Een recente studie heeft aangetoond dat de quadriceps vijf keer per week behandelen met een foamroller, je direct na het rollen een groter bewegingsverloop geeft bij het uitstappen. En een onderzoek uit 2015 in het tijdschrift Current Sports Medicine Reports, liet zien dat rollen ook de spierpijn en vermoeidheid na de training verminderde. Bijna iedereen kan, ongeacht je fitnesslevel, profijt hebben van regelmatig rollen – kantoortijgers niet in de laatste plaats.

“Het rollen doorbreekt blokkades van spierweefsel en helpt de spieren en de omliggende spierkapsels kneedbaarder en rekbaarder te maken”, aldus Steve Barrett, een personal trainer en auteur van ‘Total Foam Rolling Techniques’. “Daar komt nog bij dat rollen van groot belang is om je krachttraining progressief te kunnen houden. Een gebrek aan mobiliteit vermindert het bewegingsverloop van je oefeningen. Wanneer je geen volledige bewegingsuitslag voor de spieren die hebt ontwikkeld, kun je ze ook niet goed gebruiken”, zegt Barrett.
Om die reden zou je hoe vaker je traint ook vaker moet rollen. Volgens Barrett “loop je als je veel traint, ook veel verklevingen en blokkades op”. Omdat de effecten niet blijvend zijn, moet je structureel rollen als je er voordeel van wilt hebben. Ideaal is als je voor en na een training even de roller gebruikt voor optimale mobiliteit en herstel.

Tien minuten foamrollen

Reserveer tien minuten voor en na een training om je hele lichaam te rollen.

 

Je kunt foam rollers kopen op Matchusports.nl.

Het decembernummer van Muscle & Fitness is uit!

Het decembernummer van Muscle & Fitness ligt vanaf vandaag in de winkel. Covermodel Simeon Panda legt je in dit nummer onder andere uit hoe je een social media sensatie wordt. Ook behandelen we een stevig trainingsschema voor de borst.

Bestel nu!