kettlebell swing

Kettlebell swing: de 5 meest voorkomende fouten

Er zijn maar weinig oefeningen die zo goed power en kracht in met name bilspieren, hamstrings en onderrug ontwikkelen als de kettlebell swing. Maar maak een van de volgende fouten en de oefening is compleet nutteloos, of, erger nog, levert je een stevige blessure op. Bekijk onze lijst van 5 kettlebell swing fouten en breng de boel weer onder controle.

5 meest voorkomende fouten kettlebell swing

1. Je squat het gewicht omhoog

Je moet de swing zien als een deadlift, waarbij je afzet vanuit de heupen. Als je je knieën buigt, dan nemen de quadriceps het over en dat schakelt de belangrijkste voordelen van de swing uit. Er is nog wel een voordeel voor de squat, want een correcte swing maakt de heupen losser.

2. Je begin is al verkeerd

Je moet de kettlebell niet oppakken en gelijk gaan swingen. Er zit veel voordeel aan het kracht opbouwen vanuit stilstand. Gelijk gaan swingen haalt een deel van die kracht weg. Voor een goede start, begin je met de bell een voetlengte voor je. Dan pak je hem en dan gooi je je armen naar achteren alsof je een voetbal tussen je benen naar achteren werpt.

3. Je gaat niet zwaar genoeg

Een bell gebruiken die te licht is loopt meestal uit op een overhead swing. Daarmee worden de verkeerde spieren ingezet en het is ook gewoon verspilde energie. Het is een duidelijk teken dat je zwaardere kettlebell moet gebruiken. Als je iets boven je hoofd wilt brengen, sla het gewicht dan voor, of druk het omhoog.

4. Je buigt je armen

Je armen tegen je zij gedrukt houden tijdens het swingen haalt de spanning weg en mondt uit in een ‘zachte swing’. En dat betekent dat er niet genoeg kracht kan worden gezet. Je armen moeten bovenaan de swing volledig gestrekt zijn met de bell op ooghoogte.

5. Je bent te zwak

Als je geen plankpositie kan aannemen en vasthouden (een test voor de core) of een kettlebell deadlift kan doen (een test voor je vermogen de juiste techniek te gebruiken), dan moet je de swing niet doen. Dan zijn er tekortkomingen in je lichaam die je niet in staat stellen een veilige swing te doen. Dan kun je je beter richten op de plank en de kettlebell deadlift.

Het decembernummer van Muscle & Fitness is uit!

Het decembernummer van Muscle & Fitness ligt vanaf vandaag in de winkel. Covermodel Simeon Panda legt je in dit nummer onder andere uit hoe je een social media sensatie wordt. Ook behandelen we een stevig trainingsschema voor de borst.

Bestel nu!