50+ en gespierd

Interview met 59-jarige bodybuilder Edwin Simon!

Ik zag Edwin Simon voor het eerst bij de Open Rotterdamse kampioenschappen begin april van dit jaar, waar ik fungeerde als hoofdjury. Omdat ik al erg lang meeloop in het bodybuildingwereldje, zijn er bijna geen echt goeie atleten die ik niet ken. Toch was Edwin Simon voor mij een onbekende.
Door: Harry de Jonge
Foto’s: Arthur Groenefelt

50+ en gespierd

Edwin Simon stond ingeschreven in de klasse tot 80 kilo en bij de Masters. Bij de weging liet hij me voor het eerst versteld staan. Want toen kwam ik erachter dat deze man 59 jaar oud is! Zijn shape was echter geen 59. Zijn spiermassa was ook geen 59! En zijn huidkwaliteit was in de verste verte geen 59! Ik was benieuwd hem op het podium te zien, misschien had ik niet goed gekeken of was er iets met het licht. Op het podium liet hij me opnieuw versteld staan. Deze man was echt heel goed. Hij was compleet, atletisch gebouwd met een smalle taille en mooie spierrondingen en verdomd, hij kon ook nog heel goed poseren.

Edwin Simon

Dat hij de Masters klasse won zal je als lezer dan ook niet meer verrassen, maar de man won ook nog eens geheel terecht de klasse tot 80 kg waar hij mannen naast zich had staan die ruim 30 jaar jonger waren dan hem! In de strijd om de overall titel van deze serieuze B-wedstrijd verloor hij nipt met 3-2 van overall winnaar Arnould Cijntje. Edwin won twee weken later de Nederlandse titel op het N.K. in de klasse Masters vanaf 50 jaar en ik hoop van harte dat hij straks als hij 60 is Nederland mag en kan vertegenwoordigen op een EK, of WK, of Arnold Classic, want dan kan hij absoluut hoge ogen gaan gooien! Arthur Groenefelt nodigde hem uit voor een fotoshoot en ik denk dat de foto’s boekdelen spreken. Ik stelde hem nog enkele vragen waarop Edwin kort en bondig antwoordde.

Vertel even kort waar je vandaan komt en hoe je thuissituatie is.

Ik ben geboren op Curaçao en opgegroeid op Aruba. Mijn geboortedatum is 22 februari 1958 en ik woon samen met mijn trainingspartner Sandra Blackson, die nu 54 jaar is. Ik heb drie kinderen, een dochter van 36 en een tweeling (man en vrouw) van 35 jaar. Sandra is mijn steun en toeverlaat, we zijn nu 15 jaar samen.

Edwin Simon

Je kwam voor mij opzetten als een komeet, omdat ik je volgens mij voor het eerst zag in Rotterdam bij de OR. Heb je voorheen wedstrijden gedraaid bij een andere bond of heb ik iets gemist?

Twintig jaar terug heb ik een aantal C wedstrijden gedraaid en daarna inderdaad lange tijd alleen getraind. Ik train al 45 jaar, ik ben begonnen in de achtertuin van een oud bodybuilder.

Je shape is erg goed, maar voor iemand van 59 ongelofelijk, dus tja, de vraag is simpel, hoe flik je dat?

Van huis uit heb ik altijd goede eetgewoontes gehad en ik denk dat het ook een stukje genetische aanleg is.

Edwin Simon

Wat eet je dan zoal?

Ik eet van kinds af aan altijd diverse bonensoorten, aardvruchten, kip en vis en in mindere mate soms rund of varken. In bulken geloof ik niet en blijf dus vrij droog. Ik train drie keer in de week en in de wedstrijdvoorbereiding voer ik dat op en dan ga ik juist meer eten.

Train je nu anders dan toen je een jaar of twintig jonger was?

Niet echt, maar ik ben voorzichtig en probeer blessures te vermijden. Ik heb wel irritaties aan mijn ellebogen en schouders gehad, waardoor ik tijdje niet kon trainen. En nu ik ouder ben is mijn onderrug gevoeliger en moet ik daarmee oppassen.

50 en gespierd

Volgend jaar dus 60, podiumplannen? EK of WK 60 plus misschien?

Ja, als de financiën en mijn gezondheid het toelaten, zou ik graag meedoen aan de EK en WK 60 plus. Het zou mooi zijn als ik daarvoor een sponsor kan vinden!

Het decembernummer van Muscle & Fitness is uit!

Het decembernummer van Muscle & Fitness ligt vanaf vandaag in de winkel. Covermodel Simeon Panda legt je in dit nummer onder andere uit hoe je een social media sensatie wordt. Ook behandelen we een stevig trainingsschema voor de borst.

Bestel nu!