Waarom val ik niet af?

Waarom val ik niet af? De 7 belangrijkste redenen

Tegenwoordig is het voor veel mensen een goed idee om af te vallen. Er worden veel pogingen ondernomen, maar resultaten blijven in veel gevallen achter. We geven je de zeven belangrijkste antwoorden op de vraag: Waarom val ik niet af?

1 Je eet niet genoeg

Het lijkt zo makkelijk: eet minder, sport meer. In theorie klopt dat natuurlijk, maar je lichaam is een nauwkeurig afgestelde, intelligente machine. Te weinig eten kan namelijk hetzelfde effect hebben als te veel eten. Dat komt doordat je lichaam dan in de overlevingsmodus gaat, met het gevolg dat je spijsvertering stopt. Daarna loop je kans op frustratie en depressie, vaak gevolgd door een vreetbui, met alle gevolgen van dien. Het is beter om je hoeveelheid calorieën elke dag in stapjes van 200 tot 500 te verminderen, afhankelijk van hoeveel je eet op het moment dat je begint.

2 Je neemt de verkeerde porties

Tja, het tellen van calorieën is geen feest. Heb je er geen ervaring mee, gebruik dan een app zoals Lifesum. Dat maakt het in elk geval makkelijker. Vervolgens moet je een week lang alles wat je eet wegen en meten, zodat je een idee krijgt wat een portie is en hoeveel calorieën die bevat. De meeste mensen onderschatten namelijk hoeveel calorieën ze dagelijks eten. Dat is dus iets wat je moet leren.

3 Je eet te veel sausjes

Neem geen barbecuesaus. Geen mayonaise. Je verwacht het misschien niet, maar de meeste sausjes bevatten 100 tot 200 calorieën per portie. Een portie is vaak kleiner dan je denkt, dus als je hier even niet oplet, eet je zo 500 calorieën extra. Er zijn wel opties die weinig of geen calorieën bevatten. Denk aan mosterd en bepaalde pittige sausjes. Kijk dus goed op de verpakking wat er in zit.

Waarom val ik niet af?

4 Je drinkt te veel calorieën

Calorieën binnenkrijgen zonder voldoening, gaat het makkelijkst door ze te drinken. Drankjes geven je geen verzadigd gevoel. Dus wanneer je drankjes met veel calorieën drinkt, zul je daarnaast de neiging hebben om nog steeds dezelfde hoeveelheid calorieën te eten. Laat vruchtensappen, frisdrank, sportdrankjes en alcohol dus links liggen, anders wordt dit het antwoord op de vraag: Waarom val ik niet af? Dit is voor veel mensen een belangrijk punt.

5 Je doet te veel cardio

Ja, je moet meer calorieën verbranden dan eten om af te vallen, en cardio is daar geschikt voor. Maar te veel cardio kan zorgen voor aanpassingen in je spijsvertering die je niet wilt. Je lichaam past zich erg snel aan, aan cardiovasculaire trainingen. Wil je dezelfde effecten blijven behouden, dan moet je de intensiteit of de duur van je cardio blijven verhogen. Iets wat maar beperkt haalbaar is. Doe je dat niet, dan vallen de voordelen voor het afvallen op een gegeven moment weg. Je verbrandt dan dus minder dan waar je eigenlijk op rekent.

6 Je doet te weinig krachttraining

Dit is je antwoord op het probleem van punt 5. Krachttraining zorgt voor Excess Post-exercise Oxygen Consumption (EPOC). Dit houdt in dat je spijsvertering na je training verhoogd blijft. Je blijft dus calorieën verbranden, ook al ben je gestopt met trainen. Na een intense sessie kan je spijsvertering tot wel 72 uur naderhand verhoogd blijven.

7 Je plant niet vooruit

Voorbereiding is essentieel. Je kunt nog zo gezond eten, als je een lang weekend weggaat om veel (alcohol) te drinken, ongezond te eten en niet te sporten, doe je dat allemaal teniet. Je mag best af en toe een paar drankjes of een cheatmeal, maar die moet je plannen. Een cheatmeal moet namelijk geen cheatweekend worden. Ga je een weekend weg, plan dan vooruit en zorg ervoor dat je voor het grootste deel de mogelijkheid hebt om schoon te eten. Als je dat niet doet, gaat het onherroepelijk mis, en vraag je je opnieuw af: Waarom val ik niet af?

Het novembernummer van Muscle & Fitness is uit!

Het novembernummer van Muscle & Fitness ligt vanaf 17 oktober in de winkel. In deze editie geven we je een trainingsschema waarmee je biceps in drie weken flink zullen groeien. Verder leggen we uit hoe wat de voedselcombinatie 1 + 1 = 3 inhoudt.

Bestel nu!